27 Aralık 2011 Salı

Tanrı ve İnsanı

Kültür Bölümü
Bloggerlar arasında 27.12.2011 tarihinde yapılan "Gösteriş" konulu yarışma için hazırlanan yazı aşağıdaki gibidir


TANRI VE İNSANI

-İnsanları yaratan Tanrı ne kadar da gösteriş meraklısıymış.
-Evet, öyle, Tanrı insanları yaratmakla kalmamış; yeri de yaratmış. Yetmemiş, üstüne gökleri yıldızlarla süslemiş. Tüm bunlar bizim algılayabildiklerimiz tabi. Bunun çok daha ötesinin olması muhtemel. Ne var ki Tanrı da kendini kanıtlama içerisinde. Hem de kendi yarattığı insanlara. Oysa çok basit bir şekilde kendini kanıtlama yoluna gidebilecekken uzun yolu seçmiş Tanrı. Bunun tek sebebi olabilir; Tanrı’nın güç gösterisi.
-İnsanların kendini kanıtlama çabasına da gösteriş diyebilir miyiz?
-Elbette diyebiliriz. Neticede insanlar Tanrı’nın yarattığı kullardır.Ve insanlar Tanrı’nın küçük birer kopyalarıdır.Onların yaşamında da bu güç gösterisini görmek mümkün.Savaşları yenmek yetmezmiş gibi,katliamlar yapmak;alışverişte fakirleri ezmek yetmezmiş gibi,çalışanları paralarla dövmek;yönetimde koltuğa yapışmak yetmezmiş gibi,başka koltuklar da yapıp tanıdıkları oturtmak ve kendi koltuğunun yapışkanlığını arttırmak;bakabileceğin kadar çocuk yapmak yerine,bakamadığı kadar çocuk yapmak ve köy kahvesinde göğsünü gere gere gezmek;Dünya’nın sonunu getirecek bombalar yapmak ve bununla övünebilmek; ”ben ondan daha güçlüyüm” diyerek masum bir kediyi çöp kutusuna atmak;”Atatürk’ü anacağız “, “En iyi anma bizimki olmalı” diyerek zavallı çocuklara statlarda işkence çektirmek veya soğuklarda dondurmak….Bunun gibi bir dünya gösteriş örneği mevcut dünyada.Ve hepsi bizlere Tanrı’nın birer armağanı.
-Neden Tanrı’yı suçluyorsun?

-Kendi evini hiçbir masraftan kaçınmadan süsleyen Tanrı bunu daha az masrafla yapsaydı o zaman.
-Evet bu konuda haklısın, Tanrı evreni yaratırken farklı bir yol deneyebilirdi. Gözlerimizi kamaştıracak derecede bilinmezliklerle süslü bir evrendeyiz. Ancak yine de Tanrıyla kendimizi kıyaslamak ne kadar doğru?
-İnsan, Tanrı’nın bir görüntüsü değil midir? Tanrı’nın zihninden fırlayıvermemiş midir? O halde insan; fikirleri, kararları, görüntüsü farklı olsa da Tanrı’nın bir parçasıdır. İnsanı sorgulamaya başlamadan önce Tanrı’yı sorgulamak gereklidir.
-İnsan’a ait ne varsa, Tanrı’ya mı aittir diyorsun yani?
-Evet. İnsanlara kötülük ve iyilik, ceza ve ödül sistemini getiren de Tanrı’dır. İyilik yapanlar ve yoldan sapmayanlar cennetle ödüllendirilecek; sapanlar ise cehennemle cezalandırılacak. Bu Tanrı’nın bir güç gösterisi değil midir?
-Öyle gözüküyor.
-İşte insanlar Tanrı’dan bir adım daha önde.
-“Sana gerek yok Tanrı, biz bu dünyada kötüleri cezalandırırız.” dercesine hareket etmiyor mu insanlar. Tanrı’nın yoluna uymak için çeşitli görsel öğeler de yok değil mi? Göğse haç takmak gibi, haç bulamayan zavallının vay haline.
İnsanları daha bi inançlı yapmak için yapılan gösterişli kiliseler gibi... Fakir bir kilisenin etrafında hiç Hıristiyan yoktur eminim. Kadınları daha bir inançlı göstermek için türban ya da çarşaf taktırmak gibi, hele üstlerini gökyüzüne kadar ulaştırıp da daha bi gösterişli yaptın mı tamam cennetliksin. Yapamadın mı yılanlarla şimdiden arkadaşlık etmelisin.Kadınlar saçlarıyla daha bir gösterişli oluyorlar.Kadın saçı gören erkek hemen cezb oluyor.Olmamalı, Tanrı'nın emri.Erkek saçı gören kadına ne demeli?

-Şu halde erkek saçı gören kadın cezb olabilir.Erkekler için saçın örtülmesiyle ilgili bir kural yok sanırım.Olsa , erkekler saçını örtmeli diye din adamları bas bas bağırırdı.
-Anlaşılan çok dolusun bu konuda.
-Sorma, yolda yürürken insanların “ben daha güzelim, beni seç” dercesine üzerlerine bakım yapmaları da ilginç. Aynı Tanrı’nın “ Sizi yaratan beni seçin, şeytana gitmeyin” demesi gibi.
-Büyük düşünür ne demiş dinle!
-Yine gösteriş yaptın.
-Ne yaptım?
-Büyük düşünürmüş! Düşünür düşünürdür işte. Fikirlerin değerini ölçen bir sabit mi var?
-Tamam tamam bir düşünür ne demiş dinle!
Gösterişli olmak için güçlü olmak gerekir, biz zavallı insanlar nasıl güçlü olabiliriz ki!
-Saçma.
 -Başka bir düşünür ne demiş dinle!
Yolda yürüyen biz insanlar, karanlıkta ayın ışığı olmadan önümüzü göremeyecek kadar zavallıyız. Tanrı’nın haklı gösterişine dil uzatma.
-Kızmaya başladım ama…



1 yorum:

günay dedi ki...

Gösteriş konusuna yazdığın gösterişli bir yazı.
Bu da seni güçlü kılıp bu konuda benim gözünde birinciliğe aday gösteriyor. Valla yine de ne yaparsan yap, ne yazarsan yaz gene de birinci olamadınnnn Seda ve benim gösterişimiz nasıldı ama ? Süperiz değil mi? Şaka bir yana da gerçekten çok güzel bir iş çıkarmışsın...
GNY

Sağır Olmayı Öğrenmek

Bireysel Yöneticilik Bireysel Psikoloji Dairesi Dairemiz tarafından kabul edilerek,Öğretim İşleri Dairesine tavsiye olarak iletilen &qu...